A kárpátaljai görögkatolikusok népességföldrajzi mutatói a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye 2022-es sematizmusa alapján - Tóth, Attila; Fodor, Gyula; Berghauer, Sándor (Tér és Társadalom, 2023)
Ukrajna népességének vallási szerkezete mindig is számos kérdést vetett fel, nem kivétel ez alól Kárpátalja sem. A szovjet időszak kezdetétől hiányoznak pontos és használható adatok a felekezeti összetétellel kapcsolatban és a független Ukrajnában eddig első és egyetlen népszámlálás során sem volt lekérdezve a népesség vallásossága és vallási hovatartozása. Az adott homály eloszlására számos kutató készített különböző megítélésben részesült becslést. Jelen tanulmányban arra tettünk kísérletet, hogy meghatározzuk a görögkatolikusok lélekszámát és részarányát a vidék népességén belül. A kutatás alapjául a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye 2022-es sematizmusában közreadott adatok szolgáltak, amelyeket egy részletesen vázolt becslési módszer segítségével konvertáltuk használható formába. Továbbá bemutatásra került a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye rövid történelme és a sematizmusokkal kapcsolatos legfontosabb információk. Vizsgálataink eredményeire támaszkodva kijelenthetjük, hogy 2021-ben a megyében majdnem 240 ezer görögkatolikus élt. A területi elhelyezkedésüket tekintve, zömében a határmenti részeken és a megye három legnépesebb városa környékén összpontosulnak. Az össznépességen belüli arányát tekintve már egy kicsit más kép tárul elénk, ugyanis egyes hegyvidéki területek lakosságszámán belül jelentős a görögkatolikusok aránya, igaz az össznépesség száma is alacsonyabb.