Kritikai nézőpontok a perifériáról - Minca, Claudio; Miskolczy, Lászlóné; Timár, Judit (Tér és Társadalom, 2003)
A dolgozat felhívja a figyelmet a kritikai geográfiai tudás létrehozásának – definiálása, nyelvezete megalkotásának – földrajzi különbségeire. Különös fontosságot tulajdonít a társadalmi közegnek, amelyben élünk, dolgozunk, s amely meghatározza a kereteit „kritikai” cselekvéseink lehetőségeinek. Ennek sokfélesége miatt a szerző a kritikai geográfiának egy befogadóbb, ezáltal „internacionálisabb” koncepciója mellett érvel. Meg kell ismerni a tudományos világ földrajzi „perifériáit”, és fel kell ismerni a diszciplínában jelen lévő kulturális és politikai identitások pluralitásának elősegítésében játszott szerepüket. Meg kell találni a módját, hogyan építhető be a sokféleség a kritikai gondolkodásba, hogyan válhat egy új kritikai gyakorlat alapjává.