Szubszidiaritás nélküli decentralizáció. Néhány adalék az önkormányzati rendszer magyar modelljének korszerűsítéséhez - Vigvári, András (Tér és Társadalom, 2008)
A cikk a magyar önkormányzati rendszer működésének elemzését nyújtja. Áttekinti a ma működő rendszer kialakulásának körülményeit, bemutatja az eredeti modell folyamatos erózióját. Részletesen elemzi a rendszer belső ellentmondásait, majd a reformok szükségességének bemutatásával zárul.