A Csatorna-szigetek történetileg változó gazdasági-társadalmi kihívásai - Zádori, Iván (Tér és Társadalom, 2008)
Jelen tanulmányban a Csatorna-szigetek, Guernsey és Jersey gazdasági és társadalmi kérdései kerülnek bemutatásra a kezdetektől napjainkig. A Csatorna-szigetek története a sikeres adaptáció története. A rendszeresen jelentkező diverzifikációs kényszer újabb és újabb gazdasági tevékenységek felé történő elmozdulást generál, melyekkel a szigetek kedvező helyzete folyamatosan fenntartható. A vizsgált szigetek sikeressége és versenyképessége ugyanakkor alapvetően az Egyesült Királyság és a szigetek 1204 óta fennálló sajátos viszonyrendszerére vezethető vissza, ahol mindkét fél profitál a különleges státuszszabályok által fenntartott szituációból.